Новини

Обратно към списъка
БЛС оттегля подписите си под НРД 2014
10.05.2014

Подписите на представителите на управителния съвет на БЛС, поставени под НРД 2014, ще бъдат оттеглени в знак на несъгласие с предприетите от НЗОК промени. Това предложение е прието с мнозинство от делегатите на 6-ия извънреден събор на съсловната организация. Актът няма правна сила, но за сметка на това има висока морална стойност, коментират от съюза.

Делегатите са избрали седемчленна комисия, която ще изготви протестна декларация, предназначена да изрази позицията на БЛС спрямо управляващите институции, МЗ и Надзорния съвет на касата. Ще бъде посочен срок за иницииране на действия по актуализирането на бюджета на здравната каса.

Пълният и окончателен текст на декларацията ще бъде обсъден и гласуван днес до обяд, информират от пресцентъра на лекарския съюз.

Делегатите на събора са обсъдили и приели присъединяването на съсловната организация към общоевропейския ден на протест на 15 май 2014 г. Те ще носят символите, унифицирани за всички сродни европейски организации – лентички със знамената на съответната страна и Европейския съюз, както и специални протестни значки. Флайери с текст, който призовава управляващите да спрат корупцията и да изведат здравеопазването като приоритет ще бъдат поставени на различни места в лечебните заведения.

Все още се обсъжда прерастването на европейския протест в общонационален, както и  формата на протестните действия. Преобладават предложенията през първата седмица протестните действия да протекат с едночасово напускане на работните места и излизане на медицинските специалисти пред съответното лечебно заведение, следващите седмици часовете  да се увеличават стъпаловидно, съобщават още от БЛС.

По-рано делегатите на събора са приели единодушно финансовия отчет на съсловната организация за 2013 г.

След обяд заседанието на събора ще продължи с приемане правилата за избор на Националните експерти на БЛС, представяне на доклада на комисията за изграждане на Дом на лекаря и обсъждане на подготовката на предстоящата Първа научно-практическа конференция на БЛС.