Новини

Обратно към списъка
МЗ ще увеличава заплатите в спешната помощ всяка година с по 10%
08.05.2014
Министерството на здравеопазването ще се опита да увеличава заплатите на служителите на спешна помощ с около 10% на година. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. Тя отбеляза, че все пак колко точно ще е увеличението зависи от бюджетните възможности на МЗ. Министърката също така каза, че от началото на управлението на кабинета „Орешарски“ заплатите в спешните центрове са нараснали с между 5 и 15%, в зависимост от категорията на труд. „По принцип, заплатите в сектора са оставени. В последните 10 години е имало едно-единствено увеличение на заплатите в спешната помощ, и то след протест от страна на колегите. Същото е положението и в психиатричните клиники, същото е положението в домовете за медико-социални грижи. Така че в рамките на бюджета, който има Министерството на здравеопазването, поетапно ще вървим всяка година с увеличение на заплатите в тези лечебни заведения”, заяви тя.

Думите на министър Андреева бяха в отговор на репортаж на телевизията за опашки от чакащи пред спешните кабинети в болниците и въпрос кога тази ситуация ще се промени. Тя каза, че условията в спешната помощ в момента са ужасни, но добави, че трябва да се прави разграничение между центрове за спешна медицинска помощ, които са на подчинение на МЗ и спешните кабинети и спешните отделения, които са на разпореждане и управление от директорите на лечебните заведения, на чиято територия се намират. Според нея проблемите в сектора не са толкова въпрос на пари, колкото на организация.

Министърката каза още, че реорганзиацията вече е започнала и до края на годината ще се видят първите резултати и в центровете за спешна медицинска помощ, и в отделенията, и в изграждането на първите два-три национални болнични комплекса от типа на оборудване и организация на работа, като „Пирогов“. „Така че до една година ние ще имаме реален резултат и хората ще го усетят. За съжаление, на мен ми се иска в рамките на три месеца да оправя всички злини, сторени през последните десет-петнайсет години, но ми е трудно, признавам си”, добави тя.

Запитана за проблемите около ТЕЛК д-р Андреева каза, че и тази система се реформира. Тя заяви, че предложенията за промени в закона за ТЕЛК-овете са внесени в Народното събрание. Министърката отбеляза, че промените предвиждат да няма общи и специализирани лекарски комисии и че те ще бъдат обединени. „Ще има възможност специалисти от болничната и извънболничната помощ да работят в тези комисии, т.е. няма да има само лекари в ТЕЛК. Това е основният проблем, защото те са лекари по документи и се деквалифицират във времето. Ще има възможност и други колеги да работят, разбира се, срещу допълнително заплащане, и реално ще има възможност по този начин да има повече комисии, така че да се гледат по-бързо досиетата на пациентите и по-бързо да се издават документите и вече групите от ТЕЛК”, каза тя.

Д-р Андреева коментира и казуса, при който хора влизат нарочно в метадонови програми, за да получават дрога и после да я разпространяват. Тя отбеляза, че в момента има 30 работещи програми, от които 19 са към МЗ. По думите й няма информация в програмите на министерството да има подобни случаи, тъй като там контролът е много добър. Д-р Андреева добави, че министерството ще засили контрола в частните програми, за да се спре описаната практика.